COVID-19 Răspuns de urgență și Suport pentru Întreprinderi Micro, Mici și Mijlocii

COVID-19 Răspuns de urgență și Suport pentru Întreprinderi Micro, Mici și Mijlocii

Proiectul Covid-19 Răspuns de urgență și suport pentru întreprinderi Micro, Mici și Mijlocii (ÎMMM) este finanțat de Ministerul Finanțelor din împrumutul Băncii Consiliului Europei de Dezvoltare (CEB), acordat Guvernului Republicii Moldova și are scopul de a oferi sprijin sistemului de sănătate din RM în lupta cu Covid-19, iar în cadrul componentei Liniei de Credit – de a susține Întreprinderile Micro, Mici și Mijlocii cu lichidități necesare pentru susținerea activității acestora, menținerea și crearea locurilor de munca viabile.

Suma totală a Împrumutului extern constituie 70.0 mil. EUR, inclusiv componenta Liniei de Credit de 30  mil. EUR, care se recreditează ÎMMM prin intermediul Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă (OGP AE) și a Instituțiilor Financiare Participante (IFP) eligibile, care își asumă toate riscurile de credit. Pentru debursare și recreditare în cadrul componentei Liniei de Credit sunt disponibile mijloace în sumă echivalentă a 30 mil. EUR.

 Data semnării Acordului de Împrumut este 29 iulie 2020. Data de închidere a Proiectului – 30 iunie 2022.

  Solicitanții de împrumuturi pot să se adreseze la următoarele IFP intermediare:

  • BC „MAIB” SA (tel 022 303-277)
  • BC “ProCredit Bank” S.A. (tel. 022 782-498)
  • BC “Comertbank”S.A. (tel. 022 839-748)
  • BC „Moldindconbank” SA (tel. 022 576-796; 022 576-798)
  • BC “ Victoriabank” S.A. (tel. 022 576-419)
  • FinComBank SA (tel 022 269-816)
  • OTP Bank  S.A. (tel.022 812-548)

 Activități eligibile – se propun spre finanțare sub-proiectele cu scopul promovării creării și păstrării locurilor de muncă viabile permanente și/sau de sezon prin facilitarea accesului la împrumuturi. Din fondurile Liniei de credit pot fi finanțate cheltuielile pentru sub-proiectele înaintate de beneficiarii finali pentru investiții în mijloace fixe productive, necesitățile de capital circulant necesar, precum și cheltuielile de urgență pentru a asigura studiile și alte cheltuieli legate de sănătate, finanțând necesitățile întreprinderilor nou create și existente.

Beneficiari eligibili de sub-împrumuturi pot fi Întreprinderi Micro, Mici și Mijlocii, inclusiv cele, care desfășoară activități de artizanat sau întreprinderi mici de familie, încadrate în activitate economica afectate de criza pandemică.

 Suma eligibilă spre finanțare

(cu excepția cazurilor în care CEB și Guvernul Republicii Moldova vor conveni altfel, valoarea și maturitatea sub-Împrumuturilor vor fi plafonate în dependență de tipul acestora)

  • alocarea maximă pentru un singur sub-proiect investițional nu va depăși echivalentul a 600,000 EURO
  • finanțarea CEB pentru capital circulant se limitează la echivalentul a 300,000 EURO pentru un beneficiar

Maturitatea sub-împrumuturilor pentru proiecte investiționale – până la 6 ani, pentru capital circulant – până la 4 ani. Termenul minim fiind de 12 luni.

Valuta creditului – MDL, EUR

Este posibilă refinanțarea retroactivă a cheltuielilor eligibile, efectuate de către beneficiari din resursele proprii şi/sau din împrumuturile IFP intermediare înainte de data semnării Contractelor de Recreditare cu Ministerul Finanțelor și a contractelor de credit cu IFP (cu toate acestea, cheltuielile eligibile pentru refinanțare retroactivă  nu trebuie să fi survenit mai devreme de 01 ianuarie 2020). În cadrul Proiectului se vor promova de asemenea investițiile noi.

 Activități neeligibile, care nu pot fi finanțate în cadrul Liniei de Credit: 

  • investiții în energie regenerabilă, sănătate (clinici, spitale), educație (școli, universități ș.a.) care vor fi finanțate din alte fonduri speciale
  • costurile financiare ale investițiilor nu pot fi incluse în costul estimativ al sub-proiectelor (refinanțarea datoriilor, inclusiv a creditelor de la alte bănci, achitarea dobânzilor, achiziționarea de cote părți în capitalul sau în proprietatea întreprinderilor, taxe ș.a.)
  • costurile de personal (plăți salariale ale angajaților, adaosuri și alte remunerări și beneficii, plata dividendelor, pensiilor ș.a.)
  • procurarea mărfurilor de consum și a serviciilor
  • procurarea și/sau renovarea bunurilor imobiliare pentru revânzare, sau pentru a le acorda în arendă părților terțe
  • sub-împrumuturi în numerar
  • sub-proiecte și activități, care nu corespund cerințelor de protecție a mediului înconjurător și a securității de sănătate a personalului
  • construcția și/sau renovarea caselor și spațiilor de locuit a cetățenilor
  • alte cheltuieli și/sau activități care pot fi considerate neeligibile pentru finanțare conform politicilor CEB de finanțare sau a legislației Uniunii Europene în măsura implementării acestora în Republica Moldova

 

 

   https://ogpae.gov.md/ratele-dobanzilor/